sunnuntai 22. kesäkuuta 2014

Juhannus mökillä

Hei hei, täällä kivilaiturilla heiluttelen! Oikein hyvää keskikesää! Vaikka sitä ei ulos katsoessa voi todeksi ymmärtää, vietämme nyt "keskikesää". En ole koskaan ymmärtänyt tuota sanontaa, sillä mielestäni kesä vasta kunnolla alkaa juhannuksesta. Tänä(kin) vuonna vietimme juhannusta perhepiirissä mökillä, Roineen armaisia aaltoja tuijotellessa. Tänä vuonna tosin harvinaisen koleassa säässä.
Tämä juhannus jäänee ennätystenkirjoihin, sillä lauantaina lämpötila laski alle kymmenen asteen! Aiempi juhannuksen kylmyysennätys mökillämme oli muutama vuosi sitten, +12 astetta. Onneksi kuitenkin juuri aattona ilma oli parempi kuin muina juhannuspäivinä, joten saimme saunoa ja ulkoillakin ihan siedettävässä kesäsäässä.
Juhlistimme juhannusta anoppini lanseeraaman perinteen mukaisesti uusilla perunoilla ja venäläisellä sillillä. Silli on tuolla "turkin alla" - punajuurta, suolakurkkua, kananmunaa ja majoneesia. Kahvilla nautimme tuoretta pullaa - ja lapsille oli söpösti tehty oma pieni pullapitko.
Rakastan tätä perinteistä, sinivalkoisia Maisema-sarjaa. Näitä oli aina lapsuudessani kaikilla mummoilla, ja astioissa onkin jotain viehättävän vanhanaikaista. Ne muistuttavat minua myös Englannista, sillä perinteisen englantilaisen posliinin väritys on myöskin sinivalkoinen.
Saunan lämmitys on pienoinen projekti, mutta poika auttoi reippaasti pappaansa saunapuiden kantamisessa. Anna pojalle tehtävä, ja ei tarvitse kahta kertaa käskeä!
Mökkisauna on aivan rannassa, ja hyvällä säällä saunasta pulahtaa uimaan sekunnissa. Kävimme nytkin rohkeasti järvessä kastamassa. Varsinaisesta uimisesta sai tosin vain haaveilla...


Juhannussaunassa ei kiirehditty, ja saunomisen jälkeen söimme ja sytytimme kokon. Kokko paloi monessa osassa - ensin pienempi lapsille, ja sen jälkeen vielä isompi roihu kun lapset olivat nukkumassa. Paistoimme perinteiset makkarat, ja sen jälkeen olikin pienillä aika mennä yöpuulle. 
 Pienin väsyi kokon lämmössä, ja tässä jo silmät lurpsuttavat siihen malliin... hyvää yötöntä yötä!
Seuraavana aamuna heräsimme (yllättävän) virkeinä mutta kylmään säähän. Mökkimme sijaitsee luonnon helmassa, sanan kaikessa merkityksessä. Tonttia ei ole liiaksi siloiteltu, ja myöhemmin kesällä mustikat saa suoraan omalta pihalta. Varsinaista lähiruokaa! Lapsia saa kylläkin villissä luonnossa vahtia silmä kovana, sillä alueella on monta piilopaikkaa, kuoppaa, mätästä, muurahaispesää ja pitkä polku halki metsän kohti rantaa. Lapsia ei pidättele mikään, ja koko ajan saa joku olla mukana ulkoilemassa - säässä kuin säässä. Ei armoa!

Onneksi ihan naapurista löytyy esimerkiksi näitä ihanuuksia! Olin ennen varsinainen hevostyttö, joten tämä ajanviete on kovin mieleeni. Lapsetkin tuntuvat kovin kiinnostuneen hevosista - ainakin turvallisen välimatkan päästä.
  Välillä onneksi katseltiin prinsessa-elokuvia...
...ja heti kun aurinko tuli vähän esiin, ihastelimme jo pian kuihtuvia kukkia ja mietimme keskeneräistä rantaprojektia. 
Tähän olisi tarkoitus tulla lapsille hiekkaranta. Vielä on homma vähän kesken, enkä kovan kesäflunssani ansiosta päässyt tarttumaan lapioon vielä tällä kertaa...
Chillin' in my Acne jeans and COS jumper. Not exactly a summer outfit...
...sillä otin sen sijaan iisisti ja chillailin - no, en nyt sentään koko ajan, mutta toivottavasti pian enemmänkin, sillä kesäloma on jo kovin, kovin lähellä! Nyt kaikki peukut pystyyn, että seuraavissa mökkikuvissani farkut ovat vaihtuneet kesämekkoon!

Hyvää kesäkuun viimeistä viikkoa kaikille! Ja nyt sitä aurinkotanssia kehiin...

Marjo x

We spent our midsummer at our summer cottage on Lake Roine. This time we broke the record of the coldest midsummer spent at the cottage ever - the temparature on Saturday fell belowe +10 celsius! Shockingly cold! Luckily on midsummer eve on Friday it was still okay, and we managed to go to sauna and even "swimming" - well, you wouldn't call it that, it was more like just quickly in there and out - but still, a great effort nevertheless in this weather! After sauna we enjoyed my mother-in-laws traditional midsummer feast with new potatoes and "venäläinen silli" or Russian sill with beetroot, eggs, mayonaise and gherkins. Later on, on the cold but clear midsummer night we admired the "kokko" (bonfire) and enjoyed yet another great Finnish tradition - makkara (grilled sausage)! ;) The little ones went to bed before witnessing the magical midnight sun. The next morning was freezing but we managed to stay warm by running to see the horses next door. We also watched some princess movies and went to sauna again in the evening to warm up. My summer holiday is fast approaching and here's hoping the weather will turn summery again soon! 

2 kommenttia:

  1. Ah, näyttää juuri siltä miltä suomalaisen juhannuksen kuuluukin näyttää (ehkä jopa myös sää mukaanlukien?!). Kyllä oli vähän orpoa olla tänä vuonna itse poissa Suomesta, mutta näistä kuvista välittyi kiva juhannusfiilis myös tänne ruudun toiselle puolelle :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi Mrs KS! No kyllä nyt on tätä perisuomalaista kesäsäätä riittänyt. Nyt olisi jo pikkuhilljaa helleaallon paikka! Ajattelin tänään varata Nizzan lennot, ei tätä kylmyyttä muuten kestä... Hauskaa kesää ja kiitos kommentistasi! t. Marjo

      Poista