lauantai 14. kesäkuuta 2014

Delicious Taste of Helsinki 2014

I made this! At Electrolux Chef's Secrets we cooked shellfish tartar with lemon verbena mayo.
Perjantai-iltana nautimme suomalaisten ravintoloiden helmistä Taste of Helsingissä. Ilma oli sateinen mutta leuto, eivätkä sadekuurot todellakaan latistaneet tunnelmaa. Moni jännittää ulkotapahtumia Suomen epävakaassa suvessa, mutta jos asenne on kohdillaan, on ihan sama miltä taivaalla näyttää. Olimme asennoituneet niin, että satoi tai paistoi, luvassa on hauska ilta!


Aloitimme festarikäyntimme tiimityöllä: kokkaamalla alkuruokamme itse. Electrolux Chef's Secrets on kuin minikokkikoulu, jossa Suomen Kokkimaajoukkueen kokit opastavat kolmen eri ruokalajin valmistuksessa. Viime vuonna kokkasimme pääruoan, ja tällä kertaa valitsimme herkulliselta kuulostavan äyriäistartarin sitruunaverbena-majoneesilla. Nappivalinta! Harmi, etten voinut rapuisten käsieni takia napsia kuvia kokkausvaiheesta... Majoneesin valmistus oli yllättävän kinkkistä, sillä lisäsimme öljyä liian varhain ja emulsifiointi ei meinannut onnistua. Onneksi sitkeä sauvasekoittaminen palkitsi, ja majoneesi sitkostui ihan mukavasti. Onnistumisen fiilis oli loistava, kun itsetekemäni tartar myös maistui upealta! Tätä pitää tehdä myös kotona.


Kun mieli oli saatu kokkauspuuhissa rentoutumaan, kasvattelimme ruokahaluamme seuraamalla Kokkimaajoukkueiden Suomi-Ruotsi maaottelua. Käynnissä oli jälkiruokakierros, ja tässä vaiheessa tilanne oli tasan 1-1. Näin lähelle huippukokkeja ei yleensä pääse, ja voin todeta, että kovin on keskittynyttä porukkaa... Kokin ammatista on viime vuosina tullut yhä trendikkäämpi kokkausohjelmien ja julkkiskokkien ansiosta, mutta jäin oikein miettimään, miten kovaa duunia kokilta todella vaaditaan. Pitkiä päiviä, reseptien kehittelyä, testausta, maistelua, trendien seurantaa, aina anturit päällä kaikelle uudelle... Kuinkahan moni ravintolakouluun hakeutuneista putoaa pois tajutessaan, ettei kokin ammatti automaattisesti olekaan täynnä glamouria ja julkisuutta vaan raakaa duunia ja treeniä? No, toivottavasti kuitenkin vain murto-osa. Eiköhän kokin ammattiin haluavia yhdistä kuitenkin se Suuri Intohimo ruokaan. Ilman intohimoa ei voi syntyä herkullista ruokaa!  


Ja sitten sitä herkkulista ruokaa. Olen valinnut tähän muutaman suosikkiannokseni, ja ensimmäisenä esittelyssä Kaartin Hodari & Hummerin Oskarin hodari vasikasta, parsasta ja jättikatkaravuista. Hodari näyttää kuvassakin niin herkulliselta, että tätä kirjoittaessani vesi herahtaa väkisin kielelle.


Ja samaa totean tästä, illan parhaasta annoksesta: Demon hummerimakkaraa ja sahramirisottoa. Kuva ei tee annokselle lainkaan oikeutta, mutta olin ruoasta niin haltioitunut, etten kyennyt edes ottamaan annoksesta kuvaa ennen kuin osa oli jo syöty. Hupsis. Illan paras annos.


Kokeilimme myös Sami Tallbergin omelettia sienillä ja lakritsalla. Yllätyksekseni omeletti olikin viileä, mutta luulen, että sen oli tarkoituskin olla? Jos menen vielä sunnuntaina lounastamaan festareille, aion kokeilla Sami Tallbergin väinönputkivanukasta ja kukkapölyä, sillä annos näytti super-herttaiselta!


Jälkiruoista maistoin Askin suolaheinää ja valkosuklaata. Sekin sujahti parempiin suihin alta aikayksikön. Aivan loistava jälkkäri, jota olisin voinut syödä parikin annosta. Helposti. :) Tunnelma festareilla oli letkeä, leppoisa ja iloinen. Palvelu pelasi nyt vieläkin paremmin kuin aiempina vuosina, ja paikalla oli paljon henkilökuntaa pyyhkimässä vettä pöydiltä ja tuoleilta sekä keräämässä lautasia. Ja kaikki tapahtui sujuvasti ja iloisesti! Ei yhtään yrmynaamaa koko paikassa. Suurkiitos järjestäjille!


Taste of Helsingissä saa varautua suomalaiseen kesäsäähän kaikkine piirteineen, mutta jos olet kahden vaiheilla mennäkö vai ei, mene ihmeessä käymään - vaikka sateella! Paikalla on paljon katoksia, ja tiivis tunnelma katosten alla vain lisää hauskaa fiilistä. Festarit jatkuvat vielä sunnuntain (lounaskattauksen ajan), ja aion itsekin mennä kuluttamaan viimeiset festarirahani eli markkani paikan päälle. Muutama annos jäi vielä kaivelemaan, ja ne on pakko saada maistettua ennen festarin päättymistä!

Herkullista sunnuntaita! Marjo x

We visited Taste of Helsinki on Friday and despite the occasional showers, the evening was perfect with amazing food and great company. We started the evening by cooking for ourselves at Electrolux Chef's Secrets. We cooked shellfish tartar with lemon verbena mayo, and even if I say so myself, the dish was delicious! And I managed to make it myself! Despite my success, my favourite dish of the evening was Demo's lobster sausage with saffron risotto, there's nothing I could fault in the dish. Absolute genious! I also enjoyed Kaartin Hodari & Hummeri's Oskar hotdog with veal, king prawns and asparagus immensely. The festival closes on Sunday after lunch so if you are contemplating going - just go! Rain or shine! It's all about the attitude. :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti