perjantai 25. lokakuuta 2013

5:2 and 16:8

5:2-lounas: puuroa rahkalla ja mustikoilla. / 5:2 lunch: porridge with quark and blueberries.
Jos ei ole elänyt toisella planeetalla viime viikkoja, on varmasti kuullut 5:2-dieettivillityksestä. 5:2 on dieetti, jossa viitenä päivänä viikossa syödään normaalisti ja kahtena päivänä syödään vähemmän, noin 500 kcal päivän aikana. En ole koskaan ollut mikään dieetti-ihminen, ja vain kerran elämässäni olen oikeasti ollut dieetillä ja sekin vain televisio-ohjelman takia. Tuolloin, vuonna 2004 olin Atkinsin dieetillä kuukauden, ja tv-toimittajana raportoin dieetin kulusta televisiossa koko kansalle. Paino lähti, mutta kolesterolit pompsahtivat pilviin! Tästä viisastuneena olen ohittanut kaikki villitykset olan kohautuksella.

Nyt olen kuitenkin päättänyt kokeilla 5:2-dieettiä. Netistä löytyy hyviä ohjeita dieetin noudattamiseen, mm. brittiläisen ravintoterapeutin Vicki Edgsonin ohjeita. Tästä linkistä löytyy Edgsonin laatima pohja ruokalistalle, jos mielit kokeilla dieettiä.

Kesäloman lopulla kokeilin Red-lehden innoittamana variaatiota 5:2-dieetistä, 16:8-dieettiä. Se on versio samasta dieetistä mutta sillä erotuksella, että päivien sijasta paastotaankin 16 tuntia ja 8 tuntia saa syödä "normaalisti". Tämä sujuu kätevästi niin, että syö illalla illallisen ja pitää siitä lähtien 16 tuntia taukoa syömisessä. Lounasaikaan seuraavana päivänä voikin jo sitten syödä. Mutta terveellisesti! :) Tällaisia päiviä pidetään viikossa kaksi, mutta ne eivät saa olla peräkkäisiä päiviä. Tältä osin dieetti on hyvin samankaltainen 5:2-dieetin kanssa.

At friends' wedding party in Hanko in August. Dress: DvF
Nyt haluan kokeilla, kumpi metodi sopii itselleni paremmin. Ensivaikutelmani on, että 16:8 toimii paremmin. Lue: se on helpompi toteuttaa. Onnistuin elokuussa pudottamaan sen ansiosta hitusen painoa ystäväni häitä varten ja se on hyvä referenssi se. :)

Oletko sinä kokeillut näitä dieettejä, vai onko sinulla kenties joitan muita, hyväksi todettuja ravintoneuvoja takataskussasi? 


Unless you've lived on Mars these last few months, you've most likely heard about the diet-craze called 5:2. It's a diet where you eat only 500 kcal on two days of the week and on the other days you eat normally. The other variation is the 16:8 diet which I spotted in Red magazine this summer. This version of "intermittent fasting" allows you to eat for 8 hours out of 24, and for 16 hours you go completely without food.  

I've never really been on a diet before except once for a TV programme I worked on. Then, in 2004, I was on the Atkins diet for a month and reported my feelings documentary-style to the nation. Yes, I did lose weight but my cholesterol levels jumped through the roof. Since then I've completely dissed any diet-crazes. 

However, now I've decided to try intermittent fasting. Late this summer I tried 16:8 and managed to lose a bit of weight during the two weeks. Enough to look good at a friend's wedding. :) I will also try the 5:2 so that I'll know which one works for me better. My hunch is that the 16:8 will be easier for me to manage as it doesn't restrict eating as much as the 5:2. But we'll see! 

Have you tried these diets? Or do you have some other dietary advice that you follow and could give us some tips on?

-Marjo-

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti