perjantai 27. syyskuuta 2013

Ajatuksia liikunnasta

Liikunta on tärkeä osa arkeani, mutta olen huomannut rutinoituneeni samoihin lajeihin ja määriin. Olen liikkunut 2-3 kertaa viikossa jo ties kuinka kauan. Lajeinakin aina samat: juoksu ja kuntosali. Tämän lisäksi kävelen työmatkat, mutta niistä ei kerry kuin 30 minuuttia/päivä. Viime viikolla päätin, että lähden haastamaan itseäni uudenlaisiin lajeihin ja lisäämään liikunnan määrää. Uutena lajina mukaan tuli yksi ryhmäliikuntatunti, crossfit. Alun perin oli tarkoitus liikkua joka päivä, mutta eipäs se yllättäen (?) onnistunut.

Liikuntamäärän lisääminen ei ole ihan helppoa, sillä työn ja liikunnan lisäksi olen mukana yhdistystoiminnassa ja lisäksi molemmat lapsetkin harrastavat. Puolisosta puhumattakaan. Olemme kuitenkin tehneet sen valinnan, että niin lasten kuin aikuistenkin harrastukset tapahtuvat pääsääntöisesti kodin läheisyydessä. Matkoihin ei siis kulu aikaa ja nekin tehdään jalkaisin.

http://www.jennyhenriksson.com/blog/wp-content/uploads/2012/07/ingen-undskyldninger.jpg
Kuva lainattu netin syövereistä, koska sopi niin hyvin selittelyihini ajan riittämättömyydestä.

Valehtelisin, jos väittäisin, etten liikkuisi myös ulkonäkösyistä, mutta kyllä se on kuitenkin vain pieni osa motivaatiota. Tosiasiassa tärkein liikuttava tekijä on kropan kunnossapito istumatyön vastapainona. Hartiat alkavat jumittaa, kun salitreeneihin tulee viikon tauko. Tästä syystä en pidä taukoja vaan edes sen yhden kerran viikossa on ehdittävä "jumppaamaan". Liikunta on nykyisin myös oiva tapa saada omaa aikaa. Kaikki pienten lasten vanhemmat varmasti allekirjoittavat tämän? Opettelin tykkäämään juoksusta esikoisen synnyttyä ihan vain siksi, että se on nopea ja tehokas tapa liikkua. Hukka-aikaa ei kulu, kun treenit voi aloittaa heti ulko-ovelta.

Minulla on uusi kuntosaliohjelma, joka on ns. tabata -treeni. Alkulämmittelyn jälkeen siirrytään tekemään liikkeitä, jossa suorituksen kesto 20 sekuntia ja tauko 10 sekuntia. Sarjojen määrää lisätään parin-kolmen viikon välein. Alkuun neljä sarjaa, sitten kuusi ja kahdeksan. Olen tykännyt hirmuisesti tästä vauhdikkaasta salitreenistä

Tässä viime viikon liikunnat:

Maanantaina tabata -treeni kuntosalilla, 1 tunti.
Tiistaina kuntopyöräily ja keskivartalotreeni kuntosalilla, 45 min.
Keskiviikkona yhteisfutis 4-vuotiaan kanssa (no okei, seisoskelin lähinnä)
Torstaina Crossfit ja venyttely, 1,5 tuntia.
Sunnuntaina juoksulenkki ja venyttely, 1 tunti.


Viime viikon alussa salille saattoi vielä lähteä paljain säärin!

Myös tällä viikolla treenikerrat tasaantuvat neljään, sillä viikonlopun ohjelmassa on yksi juoksulenkki Turussa ja salitreenit sunnuntaina. Ihan hyvä määrä. Katsotaan viittä sitten joskus myöhemmin.

Olisi kiva kuulla, mikä teitä liikuttaa?

Haastan jokaiseen irtautumaan omista rutiineista tulevalla viikolla. Sovittu? Liikunnallista ja hauskaa viikonloppua kaikille!
Miia

2 kommenttia:

  1. Istumatyöläisen on todella liikuttava, ellei halua kipeitä niskoja sekä veltostunutta oloa ;D Minä palasin juuri jumppasaleihin pitkän lonkan kuntoutuksen jälkeen ja on niin ihanaa taas urheilla!

    Place for Dreams

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi Elina,

      ja kiitos kommentistasi. Hienoa, että olet päässyt suorittamaan paluun salille. Voin kuvitella, että sitä tulisi ikävä itselläkin, mikäli eteen osuisi pakollinen tauko.
      Miia

      Poista